Šafrán
koření plné vůně, chutě a barvy
Všechno na šafránu je vzácné, posvátné a drahé. Když v Šalamounově Písni písní chce autor vystihnout vzácnou vůni milované, přirovná ji k šafránu. Koření se v dávných dobách používalo vedle dalších vonných bylin při náboženských rituálech ve směsi kadidla.
Název šafrán pochází z arabského za´faran, což znamená žlutý – svatá barva. Právě onu jasnou žluť, jakou vydává šafrán, si buddhističtí mniši vybrali na své oděvy.
Šafrán je nejdražší koření na světě. Jeho cena je tak vysoká, protože celý proces sklizně musí být přesně načasovaný a odehrává se výhradně bez jakékoliv mechanizace. Ruční sběrači květů krokusu sklízí právě rozvinuté květy v ranních nebo dopoledních hodinách, a ještě ten den musí další dělníci ručně vytrhnout 3 asi 2,5 cm dlouhé blizny z každého květu, a pomalu sušit. Vlákna šafránu jsou neobyčejně lehká a na 1 kg koření je tak třeba nasbírat až několik stovek tisíc květů.
Vysoká cena je nepochybně také důvodem jeho častého falšování. Pokud si někdo doveze z Turecka nebo Egypta levný šafrán, pak to bude bohužel spíše světice barvířská nebo měsíček lékařský, tedy byliny, které mají jeho zlomkovou cenu. Pravý šafrán je od těchto „napodobenin“ rozeznatelný již pouhým okem. Oproti nim jsou jeho vlákna jemná, houževnatá a mají jasnou červenooranžovou barvu. Čím jsou červenější, tím jsou i kvalitnější.
V kuchyni se používá pro svou jasnou žlutou barvu, kterou obarví pokrm a pronikavou teplou vůni. Chuť může být ve větším množství hořká, i zde platí: použijte jej „…jako šafránu“.
Častým dotazem je dávkování a správné použití při přípravě jídla. Co to tedy exaktněji znamená …jako šafránu?
Při přípravě těsta se doporučuje množství do 1 g na 1–1,5 kg těsta. Na dochucení jídel jako je italské risotto milanese, španělská paella nebo hustá polévka z mořských plodů Bouillabaisse, je to půl čajové lžičky šafránových vláken. Před přidáním do pokrmu je dobré malé množství koření namočit do trochy teplé vody, ve které pustí barvu a lépe se dávkuje. Rozpouštět můžete šafrán také v tucích (olivový olej, mléko). Do tepelně upravovaného jídla se přidává pár minut před jeho dokončením.
Aktuálně v Prodejně U Salvátora nabízíme šafrán jakostní třídy Sargol, charakteristický svou rudou barvou, bez zbytků květů a čnělek, v balení 0,2 g, 0,5 g nebo 1 g. Těšíme se na Vaši návštěvu.
Klasikou zůstává vanilkový lusk Bourbon z Madagaskaru
(lusk 16–20 cm). K DOSTÁNÍ V PRODEJNĚ U SALVÁTORA v BIO kvalitě. V kuchyni se bez ní neobejdete při přípravě vaječných krémů, pudinků, sladkého pečiva a zmrzliny. Lusky je možné zpracovat několika způsoby. Semena použijete do receptu, stačí v malém množství. Zbylé lusky pro jemné provonění cukru.
Vanilkový extrakt (zn. Nielsen-Massey) je čistý extrakt z Bourbonské vanilky lisovaný za studena, čímž si zachovává maximální chuť a aroma. Výsledkem je sladká, krémová a jemná chuť se sametovými podtóny. Extrakt je ideální pro vaření a pečení sladkých i slaných pokrmů. Jedna polévková lžíce vanilkového extraktu se rovná jednomu lusku vanilky. V našem kořenářství nabízíme lahvičku velikosti 60 a 118 ml. Má široké využití, je určena na pečení, vaření a do studených pokrmů. / Cakes, Cookies, Pastries, French Toast and Scones
Vanilková pasta je vyrobena z extraktu Bourbonské vanilky a jejich semen. Oproti vanilkovému extraktu tedy zachovává i vizuální efekt vanilkového lusku. Vhodná na polevy na drůbež, mořské plody a vepřové maso, Crème Anglaise, Crème brûlée, pudinky, zmrzlinu.
Vanilka mletá je sušená verze s klasickým vanilkovým aroma. Ideální do těsta a pokrmy citlivé na barvu (např. polevy). Mletou vanilku použijte také na posypání hotového pokrmu pro zvýraznění chuti (na ovoce, do nápojů).
Extrakty Nielsen-Massey
Růžová voda Nielsen-Massey
Sladký a vonný parní destilát z růžových lístků. Její jemné květinové aroma je vhodné do indické a řecké kuchyně a kuchyně Středního východu, výborné je na francouzské pečivo a krémy. Chuťově se dobře snoubí s vanilkou, smetanou, čokoládou, s ovocem (zejm. jahodou, malinou, ličim a mangem), ale i sýrem typu Brie.
Čokoládový extrakt Nielsen-Massey
Čistý čokoládový extrakt vyrobený z nejkvalitnějších kakaových bobů, představuje nejryzejší chuť hořké čokolády. Je ideální pro přidání do jakéhokoli receptu s čokoládou. Hodí se k ochucení nápojů, zákusků, omáček, a kořeněných jídel. Výtečně se pojí s chilli papričkami, rajčaty, luštěninami a samozřejmě s vanilkou.
Pomerančový extrakt Nielsen-Massey
Osvěžující čistý extrakt z nejkvalitnějších pomerančů se dokonale pojí s mnoha chutěmi – například s jahodami, vanilkou, ananasem a čokoládou. Jeho čerstvá chuť zvýší aroma slaných jídel s rýží, kuřecím masem a rybami. Doplní další širokou škálu jídel, včetně džemů a marmelád, ovocných koláčů, salátových dresinků, smetanových a pudinkových dezertů. Ideálně se hodí do zmrzlin, pohárů, sušenek a jiného pečiva.
Mandlový extrakt Nielsen-Massey
Mandlový extrakt je jednou z nejoblíbenějších příchutí používaných při pečení. Je vyroben z nejčistšího oleje z hořkých mandlí. Hodí se k ovoci jako jsou maliny, broskve či švestky, a stejně lahodně se snoubí s vanilkou, čokoládou, javorovým sirupem a karamelem. V menším množství může dochutit salátové dresinky, omáčky, krémy a zmrzliny.
Peprmintový extrakt Nielsen-Massey
Dochucování nápojů, zmrzlin a sušenek mátovou příchutí nemusí být jenom doménou letních prázdninových měsíců. Její kulinářské použití létem nekončí. Tímto extraktem, vyrobeným z nejkvalitnějších olejů máty pod nejpřísnějšími standardy kvality je možné ochucovat čaje a přidávat jej do náplní čokoládových dortů, polev a zmrzliny. Zkuste také extrakt doplnit jako osvěžující ingredienci ke slaným pokrmům, jako jsou vepřové a jehněčí pečeně a recepty z drůbeže.
Citrónový extrakt Nielsen-Massey
Extrakt plný svěží chuti, který dochutí téměř každé jídlo, má neomezené možnosti. Je fantastický s rybami, vepřovým masem a kuřecími pokrmy, dobře se propojí s různými bylinkami, včetně petržele, rozmarýnu, tymiánu, česneku a bazalky. Jako vysoce kvalitní a chutnou ingredienci je možné jej přidat do citrusových nápojů, do zeleninových pokrmů a také do sladkého pečiva, sušenek, mražených dezertů, džemů a tak dále.
Voda z pomerančových květů Nielsen-Massey
Tento osvěžující aromatická voda, také známá jako Esenciální olej z Neroli, se vyrábí parní destilací květů hořkého pomerančovníku (Citrus aurantium). Voda z pomerančových květů vnáší sladkou vůni pomerančovníkových hájů do řady tradičních pokrmů perské, arabské, indické a turecké kuchyně. Je vynikajícím doplňkem k různým sladkostem, včetně krémů a pudinků, přidává se do koláčů, sušenek, bonbónů a jiného cukroví. Její vonné vlastnosti se rovněž vhodně doplňují s čokoládou, vanilkou, mandlemi, citronem a jinými citrusovými plody.
Prodáváme v balení 60 ml.
Do této řady patří také Extrakt a Pasta z vanilových lusků Nielsen-Massey (viz výše).
Všechny uváděné produkty jsou košer a bezlepkové, certifikované jako All-Natural, alergen-free a GMO-free.
Extrakty, pasty a vody si můžete objednat také v našem eshopu zde.
Spěcháte, nechcete stát ve frontě? Objednejte si koření prostřednictvím našeho nového e-shopu.
Zboží si můžete vyzvedout u nás v prodejně, nebo vám balíček pošleme na dobírku.
Nabízíme řadu kvalitních jedlých rostlinných olejů známých značek, například italské Olitalia, Borghese, atd. Najdete u nás oleje olivové extra panenské čisté i s nejrůznějšími příchutěmi (bazalka, oregano, chilli, česnek, citron, lanýž). Prodáváme i levnější, ale velmi kvalitní olivový olej z pokrutin. Dále máme v nabídce olej z hroznových semínek, olej kukuřičný a rýžový.
Oleje Olitalia – italské stolní oleje vysoké kvality balení 1 litr, Extra Vergine Olivový také 1/4 litru.
Olivový Extra Vergine / Olivový z pokrutin / Hroznový / Kukuřičný
Olivové oleje zn. Luccese (Itálie), zn. Nikos (Kréta), zn. Dittmann (Španělsko)
Olej z vlašských ořechů (250 ml), lněný olej (250 ml), dýňový olej (250 ml), olej z macadamových oříšků (250 ml)
Olivový olej s lanýžovým aroma (125 m)
CHUTNEY | PICKLE | PASTY | HOŘČICE
Speciality Indické kuchyně zn. Mida's
Mango Chutney Hot / ostrá pasta z manga v kořeněném nálevu
Chilli Pickle / pasta ze zelených chilli v kořeněném nálevu
Garlic Pickle / česneková pasta v kořeněném nálevu
Lime Pickle / limetky v kořeněném nálevu
Tandori-Curry pasta
Speciality maďarské kuchyně zn. Univer
Erös pista / pálivý a nepálivý
Erös pista salát z červené a zelené papriky
Dochucovací pasty do gulášových omáček a polévek
Papriková pasta sladká / ostrá (160 g)
Gulášová pasta sladká / ostrá (160 g)
Marinovací omáčky na maso
Classic woodsmoke, Honey woodsmoke, Spicy woodsmoke zn. HP
Tabasco červené (57 ml), Tabasco zelené (57 ml)
Tabasco Chipotle (59 ml)
)
)
Nakládaná zelenina a luštěniny, pepř a chilli v nálevu
Nakládaný lilek (290g), nakládané houby (300g),
grilované papriky (290g), nakládaná rajčata (290 g), zn. PUCCI
Bambus (330g) a sojové klíčky (330 g), zn. Choi
Nakládaná červená řepa (670 g), zn. Vegalo
Fazole bílé, červené a pikant / čočka / cizrna , zn. La Torrente
Zelený papř ve sladkokyselém nálevu (100 g), zn. Dittmann
Papričky piri-piri (100g), zn. Dittmann
Peperoni extra pálivé (320 g), zn. Kattus
Peperoni PIRI-PIRI, zn. La Comtesse
Pochutiny zn. Exotic Food
Červená a zelená kari pasta (50 g)
Červené a zelené chilli papričky ve sl. nálevu (190 g)
Sambal Oelek pasta z chilli papriček (210 g)
Sladká chilli omáčka na kuře (250 ml / 725 ml)
Sojové výhonky ve vodě (425 g)
Rajčata
Sušená rajčata pikant ve slunečnicovém oleji
(290 g), zn. LA ROSSA
Passata di pomodoro - rajčatové pyré
(500 g), zn. POMME D´OR
Rajčata San Marzano sušená na slunci
(100 g), zn. LA BONTA ITALIANA
Polpa di pomodoro – krájená rajčata
(400 g), zn. LA TORRENTE
Olivy | cibulky | pesta | kapary
Černé olivy Nostraline PUCCI (150 g)
Černé olivy bez pecky PUCCI (212 ml)
Zelené olivy plněné ančovičkou MAESTRANZA (300 g)
Zelené olivy plněné tuňákem MAESTRANZA (300 g)
Cibulky Borettane v balzamikovém octě PUCCI (212 ml)
Pesto Genovese - bazalkové RISCOSSA (180 g)
Pesto Rosso - rajčatové RISCOSSA (180 g)
Kapary medium v nálevu z vinného octa PUCCI (300 g)
Plody kapary se stopkou ve vinném octě PUCCI (210 g)
Kapary v mořské soli PUCCI (130 g / 1 kg)
Hořčice
Organic HOT ENGLISH MUSTARD
od firmy Wilkin & Sons ltd
Hořčice zn. Maille:
~ hrubozrnná
~ s křenem
~ Dijon Originale
Nabízíme oblíbený ocet Aceto Balsamico značky Il Torrione, který vzniká spojením vinného octa, koncentrovaného hroznového moštu a karamelu. Dále prodáváme nejrůznější octy vinné a jablečné.
Aceto Balsamico – tmavý a bílý, zn. Il Torrione
Japonský vinný ocet / vhodný na sushi
Crema balsamico modena / citrónové, ořechové s hruškou, lesní směs
Jablečný vinný ocet, Francie (250 ml)
Kikkoman sojová omáčka na sushi 150 ml
Kikkoman sójová omáčka o 43 % méně soli
Sojová omáčka tmavá P.R.B. (125 ml /500 ml)
Jaký je rozdíl mezi sojovou omáčkou Kikkoman a "těmi levnějšími"?
Kikkoman Soy Sauce se vaří z pšenice, sojových bobů, vody a soli. Stejně jako dobré víno, Kikkoman sojová omáčka zraje několik měsíců a tím může rozvíjet svou charakteristicky bohatou a jemnou chuť a aroma. Doporučujeme používat v tradičních asijských jídlech, ale zkuste i klasické středomořské recepty nebo karibskou kuchyni.
Lea & Perrins worchesterová omáčka
Tato omáčka zraje v dřevěných sudech po dobu 18 měsíců. Výrobce Lea & Perrins používá k její výrobě jen ty nejlepší suroviny.
TĚSTOVINY | RÝŽE | KUSKUS
Italské, zn. Riscossa, Garofalo
Basmati rýže LA PERDIZ (1 kg)
Rýže Basmati CURTIRISO (500 g)
Rýže Arborio CURTIRISO (500 g)
Kuskus celozrnný BACCHINI (500 g)
Kuskus ) BACCHINI (500 g
Rýžové nudle vlasové (200 g), Thajsko
Rýžové nudle široké 3mm (375 g), Thajsko
Ochucené italské špagety DALLA COSTA s česnekem a chilli (500 g)
zn. Wilkin and Sons LTD
citronová
zázvorová
hořká pomerančová
fíková
meruňková
jahodová
zn. Göbber, 100% bez konzervantů
šípková zavařenina
brusinková zavařenina
jeřabinová zavařenina
švestky v čokoládě
zn. Zuegg - džem
fíky / citróny / kaštany / pomeranč
broskev / hrušky / maliny / ostružiny
Kokosové mléko
(160 ml), zn. Exotic Food
Sardelové řezy ve slunečnicovém oleji
(78 g), zn. LA ROSSA
Sardelová očka s kapary (78 g), zn. LA ROSSA
Tuňák v rostlinném oleji (80 g), zn. ESCURIS
Tuňák v olivovém oleji (80 g), zn. ESCURIS
Sardelová pasta (60 g)
Ústřicová omáčka (250 ml / 725 ml)
Sardinky v oleji (filety bez kůže) zn. Appel (piri - piri / madeleine rot)
po | 10 – 18 |
út | 10 – 18 |
st | 10 – 18 |
čt | 10 – 18 |
pá | 10 – 17.15 |