Všechno na šafránu je vzácné, posvátné a drahé. Když v Šalamounově Písni písní chce autor vystihnout vzácnou vůni milované, přirovná ji k šafránu. Koření se v dávných dobách používalo vedle dalších vonných bylin při náboženských rituálech ve směsi kadidla.
Šafrán je nejdražší koření na světě. Celý proces sklizně musí být přesně načasovaný a odehrává se výhradně bez jakékoliv mechanizace. Ruční sběrači květů krokusu sklízí právě rozvinuté květy v ranních nebo dopoledních hodinách. Ještě ten den musí další dělníci ručně vytrhnout 3 asi 2,5 cm dlouhé blizny z každého květu a pomalu je sušit. Vlákna šafránu jsou neobyčejně lehká a na 1 kg koření je tak třeba nasbírat až několik stovek tisíc květů.
Častým dotazem je dávkování a správné použití při přípravě jídla. Co to tedy znamená …jako šafránu?
Při přípravě těsta se doporučuje množství do 1 g na 1–1,5 kg těsta. Na dochucení jídel jako je italské risotto milanese, španělská paella nebo hustá polévka z mořských plodů Bouillabaisse, je to půl čajové lžičky šafránových vláken. Před přidáním do pokrmu je dobré malé množství koření namočit do trochy teplé vody, ve které pustí barvu a lépe se dávkuje. Rozpouštět můžete šafrán také v tucích (olivový olej, mléko). Do tepelně upravovaného jídla se přidává pár minut před jeho dokončením.
U nás, v Prodejně U Salvátora, zakoupíte šafrán ze Španělska v té nejvyšší jakostní třídě (coupé), v balení 0,5 g nebo 1 g. TAKÉ NA E-SHOPU!
U Salvátora si můžete vybrat z několika forem vanilky.
Sladké, krémové, jemné a plné aroma Madagaskar Bourbon vanilky je chuť, kterou si většina lidí s vanilkou spojuje. Použití Bourbonské vanilky je "univerzální" pro širokou škálu receptů, na vaření a pečení sladkých i slaných pokrmů, i studenou kuchyni.
NOVINKA: Extrakt z tahitské vanilky
Tento extrakt je vyroben z vysoce kvalitních vanilkových lusků pěstovaných na Tahiti a extrahovaný za studena a zachovává tak své jedinečné aromatické látky. Tahitská vanilka je žádaná pro svůj bohatý chuťový profil popiso-
vaný jako květinový a ovocný, často také jako anýz a třešeň.
Klasikou zůstává vanilkový lusk Bourbon z Madagas-
karu (lusk 16–20 cm). K DOSTÁNÍ V PRODEJNĚ
U SALVÁTORA v BIO kvalitě. V kuchyni se bez ní neobejdete při přípravě vaječných krémů, pudinků, sladkého pečiva a zmrzliny. Lusky je možné zpracovat několika způsoby. Semena použijete do receptu, stačí v malém množství. Zbylé lusky pro jemné provonění cukru.
Vanilkový extrakt (zn. Nielsen-Massey) je čistý
extrakt z Bourbonské vanilky lisovaný za studena, čímž si zachovává maximální chuť a aroma. Výsledkem je sladká, krémová a jemná chuť se sametovými podtóny.
Extrakt je ideální pro vaření a pečení sladkých i slaných pokrmů. Jedna polévková lžíce vanilkového extraktu se rovná jednomu lusku vanilky. V našem kořenářství nabízíme lahvičku velikosti 60 a 118 ml. Má široké využití, je určena na pečení, vaření a do studených pokrmů. / Cakes, Cookies, Pastries, French Toast and Scones
Vanilková pasta je vyrobena z extraktu Bourbonské vanilky a jejich semen. Oproti vanilkovému extraktu tedy zachovává i vizuální efekt vanilkového lusku. Vhodná na polevy na drůbež, mořské plody a vepřové maso, Crème Anglaise, Crème brûlée, pudinky, zmrzlinu.
Vanilka mletá je sušená verze s klasickým vanilkovým aroma. Ideální do těsta a pokrmy citlivé na barvu (např. polevy). Mletou vanilku použijte také na posypání hotového pokrmu pro zvýraznění chuti (na ovoce, do nápojů).
Růžová voda Nielsen-Massey
Sladký a vonný parní destilát z růžových lístků. Její jemné květinové aroma je vhodné do indické a řecké kuchyně a kuchyně Středního východu, výborné je na francouzské pečivo a krémy. Chuťově se dobře snoubí s vanilkou, smetanou, čokoládou, s ovocem (zejm. jahodou, malinou, ličim a mangem), ale i sýrem typu Brie.
Čokoládový extrakt Nielsen-Massey
Čistý čokoládový extrakt vyrobený z nejkvalitnějších kakaových bobů, představuje nejryzejší chuť hořké čokolády. Je ideální pro přidání do jakéhokoli receptu s čokoládou. Hodí se k ochucení nápojů, zákusků, omáček, a kořeněných jídel. Výtečně se pojí s chilli papričkami, rajčaty, luštěninami a samozřejmě s vanilkou.
Pomerančový extrakt Nielsen-Massey
Osvěžující čistý extrakt z nejkvalitnějších pomerančů se dokonale pojí s mnoha chutěmi – například s jahodami, vanilkou, ananasem a čokoládou. Jeho čerstvá chuť zvýší aroma slaných jídel s rýží, kuřecím masem a rybami. Doplní další širokou škálu jídel, včetně džemů a marmelád, ovocných koláčů, salátových dresinků, smetanových a pudinkových dezertů. Ideálně se hodí do zmrzlin, pohárů, sušenek a jiného pečiva.
Mandlový extrakt Nielsen-Massey
Mandlový extrakt je jednou z nejoblíbenějších příchutí používaných při pečení. Je vyroben z nejčistšího oleje z hořkých mandlí. Hodí se k ovoci jako jsou maliny, broskve či švestky, a stejně lahodně se snoubí s vanilkou, čokoládou, javorovým sirupem a karamelem. V menším množství může dochutit salátové dresinky, omáčky, krémy a zmrzliny.
Peprmintový extrakt Nielsen-Massey
Dochucování nápojů, zmrzlin a sušenek mátovou příchutí nemusí být jenom doménou letních prázdninových měsíců. Její kulinářské použití létem nekončí. Tímto extraktem, vyrobeným z nejkvalitnějších olejů máty pod nejpřísnějšími standardy kvality je možné ochucovat čaje a přidávat jej do náplní čokoládových dortů, polev a zmrzliny. Zkuste také extrakt doplnit jako osvěžující ingredienci ke slaným pokrmům, jako jsou vepřové a jehněčí pečeně a recepty z drůbeže.
Citrónový extrakt Nielsen-Massey
Extrakt plný svěží chuti, který dochutí téměř každé jídlo, má neomezené možnosti. Je fantastický s rybami, vepřovým masem a kuřecími pokrmy, dobře se propojí s různými bylinkami, včetně petržele, rozmarýnu, tymiánu, česneku a bazalky. Jako vysoce kvalitní a chutnou ingredienci je možné jej přidat do citrusových nápojů, do zeleninových pokrmů a také do sladkého pečiva, sušenek, mražených dezertů, džemů a tak dále.
Voda z pomerančových květů Nielsen-Massey
Tento osvěžující aromatická voda, také známá jako Esenciální olej z Neroli, se vyrábí parní destilací květů hořkého pomerančovníku (Citrus aurantium). Voda z pomerančových květů vnáší sladkou vůni pomerančovníkových hájů do řady tradičních pokrmů perské, arabské, indické a turecké kuchyně. Je vynikajícím doplňkem k různým sladkostem, včetně krémů a pudinků, přidává se do koláčů, sušenek, bonbónů a jiného cukroví. Její vonné vlastnosti se rovněž vhodně doplňují s čokoládou, vanilkou, mandlemi, citronem a jinými citrusovými plody.
Prodáváme v balení 60 ml.
Do této řady patří také Extrakt a Pasta z vanilových lusků Nielsen-Massey (viz výše).
Všechny uváděné produkty jsou košer a bezlepkové, certifikované jako
All-Natural, alergen-free a GMO-free.
Extrakty, pasty a vody si můžete objednat také v našem eshopu zde.
Pondělí | 10—18 |
Úterý | 10—18 |
Středa | 10—18 |
Čtvrtek | 10—18 |
Pátek | 10—18 |